Δύο σπάνια πορτρέτα, αφιερωμένα στον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι βγαίνουν σε δημοπρασία

Δύο έργα με κιμωλία και παστέλ για τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που κάποτε ανήκαν σε έναν Ολλανδό βασιλιά του 19ου αιώνα, θα βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Τα πορτρέτα των κεφαλών του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και του Αγίου Ιακώβου, που κάθονται ο καθένας στα αριστερά του Ιησού Χριστού στη φημισμένη τοιχογραφία του Μιλάνου, αποτελούν μέρος της δημοπρασίας που παραθέτει ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου, η οποία είναι αφιερωμένη στα αριστουργήματα σε χαρτί.

Τα έργα «χρεώνονται» στον βοηθό του Ντα Βίντσι Τζιοβάνι Αντόνιο Μπολτράφιο, είναι μεγάλης κλίμακας και εκτιμάται ότι θα πωληθούν έως και 146.500 δολάρια, ο κάθε ένας.

Δύο σπάνια έργα, αφιερωμένα στον «Μυστικό Δείπνο» του ντα Βίντσι βγαίνουν σε δημοπρασία

Σύμφωνα με την Κριστιάνα Ρομάλι, ειδική στα σχέδια Παλαιών Δασκάλων στον οίκο Sotheby’s, οι μελετητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί δημιουργήθηκαν τα έργα, αλλά δήλωσαν ότι τα πορτρέτα μεγάλης κλίμακας είναι «εξαιρετικά σπάνια».

Αποτελούσαν μέρος μίας συλλογής 11 έργων, αφιερωμένων στον «Μυστικό Δείπνο», η οποία ανήκε κάποτε στον διάσημο Άγγλο ζωγράφο Τόμας Λόρενς, αλλά και τον Γιούλιαμ II, τον βασιλιά της Ολλανδίας. Τελικώς χωρίστηκαν και εκτέθηκαν σε διαφορετικά μουσεία, γκαλερί, αλλά και έφτασαν σε χέρια ιδιωτών.

Ο «Μυστικός Δείπνος» ζωγραφίστηκε μεταξύ 1495 και 1498 και αποτέλεσε εμβληματικό έργο της ιταλικής Αναγέννησης. Απεικονίζει τον Ιησού την έντονη στιγμή που ανακοινώνει ότι ένας από τους δώδεκα μαθητές του θα τον προδώσει, απεικονίζοντας τις εκφραστικές αντιδράσεις των πιο ένθερμων οπαδών του. Ο Λεονάρντο υπέδειξε τον ένοχο, τον Ιούδα, ζωγραφίζοντας το πρόσωπό του με σκιά.

Ο εμβληματικός πίνακας, ο οποίος προσέλκυε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως -πριν από την πανδημία- στεγάζεται στην τραπεζαρία του μοναστηριού Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο της Ιταλίας. Όμως, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασής του, υπόκειται σε συνεχείς προσπάθειες συντήρησης.

Με πληροφορίες από CNN

About the Author

Σχετικά άρθρα