Friends: Ο αναπάντεχα «αστείος», γιατί ξεχώρισαν την Κόρτνεϊ Κοξ και η παρεξήγηση με την Λίζα Κούντροου

Ο σκηνοθέτης των Friends, Τζέιμς Μπάροους αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες για τους έξι πρωταγωνιστές πριν γίνουν διάσημοι.

Σε απόσπασμα από το νέο βιβλίο «Directed by James Burrows», που δημοσιεύει η Wall Street Journal, ο δέκα φορές βραβευμένος με Emmy σκηνοθέτης, μιλά για την θρυλική τηλεοπτική σειρά και μοιράζεται την πρώτη εντύπωση που είχε για τους έξι ηθοποιούς και γιατί τους επέλεξε.

Ο 81χρονος σκηνοθέτης προσελήφθη για να σκηνοθετήσει τον πιλότο της κωμικής σειράς «Six of One» των Ντέιβιντ Κρέιν και Μάρτα Κάουφμαν, η οποία θα γινόταν τηλεοπτική επιτυχία.

«Είχα καλό προαίσθημα για Τα Φιλαράκια και κατάλαβα αμέσως δύο πράγματα: πρώτον, δεν είχα χρόνο να το σκηνοθετήσω και δεύτερον, έπρεπε να το σκηνοθετήσω. Ερωτεύτηκα αυτά τα έξι παιδιά από το σενάριο. Το 95% του αρχικού πιλοτικού σεναρίου βγήκε στον αέρα», λέει.

Όπως εξηγεί, ήταν «τεράστια τύχη» το γεγονός πως και οι έξι ηθοποιοί που ήθελαν για το σόου ήταν όλοι διαθέσιμοι.

Η σειρά έδεσε με την Κόρτνεϊ Κοξ, παρόλο που ο Τζέιμς Μπάροους σημειώνει ότι η ηθοποιός αρχικά «δεν ήταν η πιο αστεία στην ομάδα, αλλά εξελίχθηκε και βρήκε το χιούμορ της», σημειώνοντας ότι θα μπορούσε άνετα να ονομάζεται και «Monica’s friends» λόγω του ρόλου της.

«Ήταν απίστευτα όμορφη και η σύνδεση μεταξύ των άλλων μελών του καστ», γράφει.

Η Τζένιφερ Άνιστον (ή «JA», όπως την αποκαλείw) ήταν «ο πιο δύσκολος τύπος να βρεις στην κωμωδία — και όμορφη και αστεία», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Ωστόσο δίνει αρκετά εύσημα στον Ματ Λε Μπλανκ για το πώς κατάφερε να εξελίξει τον ρόλο του Τζόι μαζί με τους σεναριογράφους και τον χαρακτηρίζει «τον παίκτη με την μεγαλύτερη πρόοδο».

«Είναι ένας φόρος τιμής στις δεξιότητές του που ανέπτυξε ο χαρακτήρας του κατά τη διάρκεια της σειράς. Ποτέ δεν έπαιξε τον Τζόι ως τον χαζό τύπο, αλλά περισσότερο τον “πολύ πιο έξυπνο από όσο νομίζεις”, εκείνον με τον μικρότερο αριθμό κανόνων, που έγινε τελικά ο πιο συμπονετικός», λέει ο Μπάροους.

Και προσθέτει, «Ένας χαρακτήρας δεν μπορεί να εξελιχθεί αν δεν είναι στο σενάριο, αλλά χρειάζεσαι επίσης έναν ηθοποιό που μπορεί πραγματικά να δείξει αυτή την εξέλιξη… Εξελίχθηκε περισσότερο από όλους, γιατί ήταν ο πιο πρόθυμος να μάθει από τους άλλους πέντε και όλους όσοι συμμετείχαν».

Με τον Ντέιβιντ Σουίμερ, εξηγεί ο ίδιος, η σχέση τους εξελίχθηκε πέρα από καθαρά επαγγελματική αφού έγινε και μέντορας του τότε ανερχόμενου σκηνοθέτη.

«Στην πρώτη σεζόν των Friends, με ρώτησε αν θα γινόμουν μέντοράς του. Με επισκίασε, πρώτα στα Φιλαράκια και αργότερα στο Will & Grace και άλλα σετ. Χαιρόμουν που τον δίδασκα και εκείνος που μάθαινε», λέει. «Στη συνέχεια σκηνοθέτησε 10 επεισόδια των Friends, άλλα τηλεοπτικά επεισόδια, μερικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Κάποτε του είπα, “Σουίμερ, είσαι το δεύτερο πιο αστείο άτομο που έχω γνωρίσει ποτέ”. Μέχρι σήμερα δεν του έχω πει ποιος είναι ο πρώτος».

Ο Μάθιου Πέρι είχε αυτό που ο Τζέιμς Μπάροους αποκαλεί «πολύ ξεχωριστό στυλ», λέγοντας ότι ο ηθοποιός ήταν ο «έξυπνος και γρήγορος» της σειράς. «Έφερε στο τραπέζι τον τύπο που αυτοσαρκάζεται, είναι αστείος αλλά και εμφανίσιμος», είπε.

Και παρόλο που αποκαλεί τη Λίζα Κούντροου «πολύ καλή φίλη» πλέον, λέει ότι θυμάται πως άκουσε από κάποιον στη σειρά ότι η ηθοποιός είπε: «Αυτός ο γαμ****νος Τζίμι Μπάροους σκηνοθετεί την σειρά. Το πιστεύεις;”».

About the Author

Σχετικά άρθρα