Η «Γυφτοπούλα» από την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Όταν βάζεις το παπάκι
με τη φούντα την χρυσή
τρέμει ο ουρανός να πέσει
με τ’ αστέρια του μαζί…

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μέσα από το νέο της κανάλι στην πλατφόρμα του YouTube (https://www.youtube.com/c/EleniTsaligopoulouOfficial) μας παρουσιάζει στην ενότητα διασκευών την πανέμορφη «Γυφτοπούλα». Το τραγούδι «Γυφτοπούλα» όπως και η «Καρδιοκλέφτρα» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, ανήκει στην ομάδα των ρεμπέτικων, διασκευασμένο από τον Σπύρο  Χατζηκωνσταντίνου με ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα αλλά και τη συμμετοχή του  Άγη Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο.

Η ίδια η Ελένη Τσαλιγοπούλου λέει χαρακτηριστικά για την «Γυφτοπούλα» πως είναι ένα από τα τραγούδια που την έκαναν να νιώσει πως θέλει να γίνει τραγουδίστρια και πως μέσα στα χρόνια δεν έχασε ποτέ μέσα της την σπουδαιότητα και τη δυναμική του ως τραγούδι. Το αντίθετο μάλιστα, η κρυμμένη ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Μπάτη αλλά και της λαϊκής ποίησης κάνει αυτό το τραγούδι να αντέχει στο χρόνο και να αποκαλύπτεται μέχρι και σήμερα!

Τη μίξη του τραγουδιού αλλά και το βίντεο που το συνοδεύει έχει επιμεληθεί ο Μάριος Λαζ Ιωαννίδης.

Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες διασκευές από την ομάδα των ρεμπέτικων με ηλεκτρική κιθάρα και κοντραμπάσο, που θα έχουμε τη δυνατότητα να τις ακούσουμε όλες από το κανάλι της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην πλατφόρμα του YouTube.

Link τραγουδιού στο YouTube: Εδώ

Ακολουθήστε την Ελένη Τσαλιγοπούλου
στο κανάλι της στο YouTube (https://www.youtube.com/c/EleniTsaligopoulouOfficial)
και στα social media

του Facebook (https://www.facebook.com/eleni.tsaligopoulou)
και του Instagram (https://www.instagram.com/tsaligopouloueleni/)

Λίγα λόγια για τον δημιουργό της Γυφτοπούλας

Ο Γιώργος Μπάτης ήταν ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους μουσικούς του ρεμπέτικου. Μέλος της ξακουστής τετράδας του Πειραιά μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Στράτο Παγιουμτζή και Ανέστο Δελιά άφησε το αποτύπωμά του ηχογραφώντας συνολικά 17 τραγούδια μεταξύ των οποίων τα «Γυφτοπούλα στο χαμάμ», «Ο μπουφετζής», «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα», «Θερμαστής» και άλλα. Σταμάτησε τις ηχογραφήσεις τραγουδιών το 1936 αφού αρνήθηκε να υποβάλλεται στο καθεστώς λογοκρισίας της εποχής.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα