«Πανάκριβο το κεραμίδι» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών αναπτύσσεται ο κλάδος των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την πτώση στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος βρέθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλά δύο μηνών.

Στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής νέων κατοικιών ακολουθεί ανάλογη εφιαλτική πορεία για τους επίδοξους αγοραστές ακινήτων. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές οι τιμές εκτοξεύονται με βάση ειδικά χαρακτηριστικά της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, με σημαντικές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες καταβολές, που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 40% σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν έλθει αντιμέτωποι χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια για την απόκτηση ακινήτου.

Ο λόγος γίνεται για όσους επέλεξαν πρόγραμμα κυμαινόμενων δόσεων, οι οποίοι για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 απολάμβαναν χαμηλά επιτόκια που δεν ξεπερνούσαν το 3%.

Από τα μέσα του 2018 δε, το μεσοσταθμικό ετησιοποιημένο κόστος στις χορηγήσεις της κατηγορίας είχε υποχωρήσει στη ζώνη του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι αποφεύγουν όσο μπορούν το δανεισμό για την αγορά κατοικίας περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η αγορά και το χρήμα να αρχίσει να γίνεται φθηνότερο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν κι άλλο οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 12,2%.

Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 12,1% και των παλαιών στο 12,2%.

Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 15,2% στην Αθήνα, 14,5% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Ο δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 54,1 τον Μάρτιο, έναντι 52 τον αμέσως προηγούμενο μήνα (υψηλό 10μήνου), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης των υπηρεσιών ανήλθε στο 55,6 έναντι 52,7 μονάδων, επίσης σε υψηλό δέκα μηνών. Σημειώνεται ότι για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανήλθε στο 52,6 έναντι 50,7 και στις 54 μονάδες έναντι 51,7, αντίστοιχα.

«Δραματική εικόνα» στην Ελλάδα και τον Μάρτιο

Νέα αύξηση 10,1% σημειώθηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Τούβλα (22,2%), παρκέτα (14,5%), σίδηρο οπλισμού (12,7%), θερμαντικά σώματα (11,9%), γκαραζόπορτες (11,8%), αγωγούς χάλκινους (11,7%), πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (11,6%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,4%), ντουλάπες ξύλινες (10,9%), υαλοπίνακες ασφαλείας (10,7%), μαρμαρόπλακες (10,6%), έτοιμο σκυρόδεμα (10%), εντοιχισμένα ντουλάπια (9,6%), κουφώματα αλουμινίου (9%), ξυλεία οικοδομών (8,8%), παράθυρα ξύλινα (8,1%), πόρτες εσωτερικές (8%), τσιμέντο (7,9%), ανελκυστήρες (5,3%) και σωλήνες χαλκού (4,1%).

Μείωση τιμών (22,4%) σημειώθηκε μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων «κυνηγούν» τις τιμές από μήνα σε μήνα, ενώ οι επαγγελματίες δίνουν προσφορές 3-4 ημερών καθώς το κόστος μεταβάλλεται ταχύτατα.
Οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων «κυνηγούν» τις τιμές από μήνα σε μήνα, ενώ οι επαγγελματίες δίνουν προσφορές 3-4 ημερών καθώς το κόστος μεταβάλλεται ταχύτατα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 10,1% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, έναντι αύξησης 9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2023, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2022.

Ταυτόχρονα όμως, ο σχετικός δείκτης δραστηριοποίησης των εργοστασίων παρέμεινε υπό του 50, το οποίο και επιδεικνύει ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 47,1, υποχωρώντας από το 48,5 του Φεβρουαρίου και αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Αντίστοιχα, ο δείκτης της S&P Global για την παραγωγή των εργοστασίων επίσης συρρικνώθηκε στο 49,9 έναντι 50,1 του Φεβρουαρίου, σε χαμηλό δύο μηνών.

Αυτό αποτελεί σημάδι πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη παρέλθει, επιβαρύνοντας τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεικνύει νέα σημάδια ζωής όσο μπαίνουμε στην άνοιξη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δέκα μήνες.

Η ανάπτυξη έχει πάρει ώθηση σε σχέση με τα χαμηλά στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση και για την αγορά ενέργειας υποχωρούν, οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικαθίστανται με βελτιώσεις ρεκόρ στις παραδόσεις από τους προμηθευτές.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δείχνει επίσης μέχρι στιγμής ενθαρρυντική ανθεκτικότητα απέναντι στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πρόσφατη τραπεζική αναστάτωση», δήλωσε σχετικά ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ταχύτερος από ποτέ», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη.

Σημειώνεται πάντως ότι η βελτίωση ρεκόρ στην εικόνα των εφοδιαστικών αλυσίδων σήμανε την πρώτη μείωση του κόστους πρώτων υλών από τον Ιούνιο του 2020, οπότε και κυριαρχούσε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους εισροών υποχώρησε στις 46,4 μονάδες από τις 50,9.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση της μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 52,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,7 του Φεβρουαρίου έναντι εκτιμήσεων για 51.

About the Author

Σχετικά άρθρα