Ταξιδεύοντας στις πρωτεύουσες των Βαλκανίων

Είτε προτιμάς οδικώς ή αεροπορικώς, έφτασε επιτέλους η ώρα να επισκεφτείς τις γειτονικές μας χώρες των Βαλκανίων. Ποιες είναι αυτές; Τα Βαλκάνια αποτελούνται από τις εξής χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία. Επίσης, ένα μέρος των χωρών: Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία ανήκει στα Βαλκάνια.

Τόσο ξεχωριστές στην κουλτούρα, την ιστορία, τη θρησκεία και ακόμα και στο νόμισμα – κάποιες από αυτές, αποτελούν ιδανικό προορισμό για εξερευνητές που δεν αρκούνται στην πολυπολιτισμικότητα της Δύσης.

Αλβανία

Τίρανα, Αλβανία – Πηγή: huffingtonpost.gr

Η γείτονας χώρα μας με τις υπέροχες παραλίες. Είναι αλήθεια πως η Αλβανία έχει εξίσου πανέμορφες παραλίες και αποτελεί έναν φθηνό αλλά παραδεισένιο προορισμό για τους Ευρωπαίους. Η πρωτεύουσα της, τα Τίρανα, είναι ο ιδανικός προορισμός για άνοιξη ή φθινόπωρο όπου μια βόλτα στην ανανεωμένη αυτή πόλη θα σε αποζημιώσει. Η πλατεία Σκεντέρμπεη, το Πολιτιστικό Μέγαρο, το ξακουστό τέμενος Ετέμ Μπέη, το εμπορικό κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη συνοικία Blloku, το Μεγάλο Πάρκο και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι μόνο λίγοι από τους πιο δημοφιλείς λόγους που αξίζει να επισκεφτείς τα Τίρανα.

Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία – Πηγή: europeanbestdestinations.com

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανήκε σε πολλές αυτοκρατορίες στην ιστορία της και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Τα Σκόπια, με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσά της. Βασικός λόγος για επίσκεψη σε αυτή την πόλη είναι το εντυπωσιακό παλιό παζάρι, μία από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων. Ιδανικός προορισμός για την άνοιξη, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένας προορισμός που μπορείς να δεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα των Σκοπίων είναι: η λίμνη Μάτκα, το Παλιό Παζάρι, το βουνό Βόντνο, η πλατεία Μακεδονίας και ο Σταυρός της Χιλιετίας.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Σεράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη – Πηγή: kathimerini.gr

Ακόμα μία μικρή αλλά γεμάτη ομορφιά πόλη είναι το Σεράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που είναι και πρωτεύουσα, είναι ένα πολυποίκιλο ευρωπαϊκό κέντρο με μια ξεχωριστή γεύση της Ανατολής που είναι ευχάριστο να επισκεφθείς. Οι άνθρωποι, είτε Βόσνιοι, Κροάτες, Σέρβοι ή άλλοι, είναι αρκετά φιλικοί. Υπάρχει ελάχιστη εγκληματικότητα και η πόλη θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πόλη είναι ιδανική για σκι κατά τους χειμερινούς μήνες και μια αγαπημένη δραστηριότητα των ντόπιων είναι το σκάκι του δρόμου. Τα δημοφιλή αξιοθέατα του Σεράγεβο περιλαμβάνουν το πάρκο Velo Bosne, τον καθεδρικό ναό του Σεράγεβο και το Τζαμί Gazi Husrev.

Βουλγαρία

Σόφια, Βουλγαρία – Πηγή: followgeorge.gr

Αγαπημένος προορισμών των Ελλήνων είτε για σκι στο Μπάνσκο ή για σπα σε κάποιες από τις πηγές της χώρας, η Βουλγαρία είναι μια χώρα γεμάτη ιστορία και φυσική ομορφιά. Η πρωτεύουσά της, η Σόφια, αποτελεί τον πιο πολυσύχναστο προορισμό της χώρας λόγω της ιστορίας, της γαστρονομίας αλλά και της νυχτερινής της ζωής. Όλη η ζωή της πόλης βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες της Σόφιας οπότε μη διστάσεις να την αναζητήσεις. Είναι ένας προορισμός που μπορείς να επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου με μια προτίμηση στους χειμερινούς μήνες. Μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατά της είναι οι εκκλησίες της, όπως η Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, η Ρωσική εκκλησία Αγίου Νικολάου και η Εκκλησία της Μπογιάνα, αλλά και ο πιο δημοφιλής δρόμος της για αγορές, η Λεωφόρος Βιτόσα. Το βουνό Βιτόσα προσφέρει ατελείωτη θέα στην πόλη, ενώ μέσα από τα μουσεία της θα μάθεις την ιστορία των Βαλκανίων και θα γνωρίσεις τη Βαλκανική και μη τέχνη.

Κροατία

Ζάγκρεμπ, Κροατία – Πηγή: followgeorge.gr

Ένας ονειρεμένος προορισμός για τους καλοκαιρινούς μήνες, η Κροατία, απλώνεται από άκρη σε άκρη στην Αδριατική Θάλασσα και έχει κρυστάλλινα νερά. Οι Δαλματικές ακτές της είναι από τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς της, ενώ πόλεις όπως το Ντουμπρόβνικ, το Σπλιτ και το Ζαντάρ προσφέρουν έναν συνδυασμό ιστορίας και καλοκαιρινής απόδρασης. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Ζάγκρεμπ, είναι μία από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Αξιοθέατα όπως η οδός Ilica, η Άνω Πόλη, η πλατεία του βασιλιά Τόμισλαβ, ο Καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ, το Μάτι του Ζάγκρεμπ, το Πάρκο Μαξιμίρ και ο ζωολογικός κήπος του Ζάγκρεμπ ή το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων αξίζουν μια ευκαιρία.

Μαυροβούνιο

Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο – Πηγή: hotelscombined.ie

Το Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων, το πάντρεμα του βουνού με τη θάλασσα, η ατελείωτη ομορφιά. Το Μαυροβούνιο, με πρωτεύουσα την Ποντγκόριτσα, είναι ένας προορισμός που επιβάλλεται να επισκεφτείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Στην πρωτεύουσα δεν θα βρεις θάλασσα, αλλά ποτάμια, ενώ φημίζεται για την καλύτερη κουζίνα των Βαλκανίων. Ιδανικός προορισμός για στάση λίγων ημερών πριν πας σε κάποια παραλιακή πόλη της χώρας, ή για ένα φθινοπωρινό τριήμερο, στην Ποντγκόριτσα αξίζει να επισκεφτείς τον καθεδρικό της ναό και τα ελάχιστα μουσεία της, τα ρωσικά μνημεία του ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν, καθώς και του ποιητή, μουσικού και ηθοποιού Βλαντιμίρ Βοσότσκι, το μοναδικό κρατικό πανεπιστήμιο της χώρας, καθώς και τα πάρκα, τις λίμνες και τα πέντε ποτάμια της.

Σλοβενία

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία – Πηγή: protagon.gr

Τελευταίος προορισμός των Βαλκανίων η μαγευτική Σλοβενία. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης με το δεσποτικό της κάστρο και τους δράκους της. Η παλιά της πόλη με τα μεσαιωνικά κτίσματα, η Τριπλή Γέφυρα, ο ποταμός Λιουμπλιανίτσα, το άγαλμα του εθνικού ποιητή της Σλοβενίας France Prešeren (που έχει δώσει και το όνομα του στην κεντρική πλατεία της πόλης), το κάστρο της αλλά και το πάρκο Tivoli, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείς την πανέμορφη αυτή πόλη.

About the Author

Σχετικά άρθρα