Σοκολάτα: Τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, ίσως να μην αισθανθείτε μεγάλες ενοχές για αυτό. Παρά την άσχημη φήμη της για την αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή!

Σε μια 9χρονη σουηδική μελέτη σε πάνω από 31.000 γυναίκες, όσοι έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το ένα τρίτο. Μια άλλη μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39 τοις εκατό.

Εάν αναρωτιέστε πως μπορείτε να προσθέσετε την σοκολάτα στη διατροφή σας, χωρίς τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους σας, να ξέρετε πως θα είναι πιο εύκολο από ότι το περιμένετε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο την αίσθηση του κορεσμού, σε αντίθεση με τις πιο ανοιχτόχρωμες σοκολάτες. Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Έτσι, εαν σας αρέσει πολύ η σοκολάτα, μπορείτε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.

Η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τη μείωση της μνήμης

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής και να μειωθεί η μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν. Καθώς οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες με νόσο του Alzheimer.

Ένα εκχύλισμα κακάο θα μπορούσε ίσως να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς, με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της κατάστασης – όπως η γνωστική παρακμή – θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν.

Μείωση της χοληστερόλης

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης , χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστών και ως “κακών λιπών”.

Η τακτική κατανάλωση ράβδων σοκολάτας που περιέχουν PS και CF, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Σοκολάτα και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέφεραν ότι ήταν καλύτερα σε θέση να χειριστούν το άγχος από ότι οι μητέρες που απείχαν. Ακόμη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Σοκολάτα και ευφυΐα

Η κατανάλωση μίας μαύρης μπάρας σοκολάτας θα βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει τις συνέπειες του στρες, αλλά θα ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σας όταν το χρειάζεστε πραγματικά. Η κατανάλωση κακάου πλούσιων σε φλαβανόλες αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου για 2 έως 3 ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα.

About the Author

Σχετικά άρθρα