Νυμφαίο: Χωριό βγαλμένο από παραμύθι- Ιδανικός προορισμός για οικογενειακή απόδραση

Το Νυμφαίο είναι ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός όπως έχει χαρακτηριστεί και ανήκει στον δήμο Αμυνταίου.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας και έχει απόσταση 57 χιλιόμετρα απο την πόλη της Φλώρινας.

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης και είναι απολύτως λογικό αφού εκεί θα βρεις πανέμορφα καταπράσινα δάση πέτρινα σπίτια και φυσικά τον φημισμένο Αρκτούρο.

Το Καταφύγιο της Αρκούδας “Αρκτούρος” βρίσκεται μέσα σε φυσικό βιότοπο αρκούδας και φιλοξενεί αρκούδες που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον λόγω αιχμαλωσίας, τραυματισμού ή επειδή έμειναν ορφανές σε μικρή ηλικία.

Το Νυμφαίο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων (4.462 πόδια) είναι φωλιασμένο στις πλαγιές του όρους Βέρνο (γνωστό και ως όρος Βίτσι), περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση.

Η μοναδική αρχιτεκτονική του, τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια και η απίστευτη φυσική ομορφιά της γύρω περιοχής συνεπαίρνουν όλους τους επισκέπτες του Νυμφαίου.

Το Νυμφαίο είναι ένας όμορφος και ζωντανός τόπος που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σκόπιμης, προσεκτικής τουριστικής ανάπτυξης που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Εκτός από τη γοητευτική αρχιτεκτονική και το φυσικό του τοπίο, το Νυμφαίο προσφέρει πολλές δραστηριότητες για όσους έχουν την τύχη να το επισκεφτούν.

Επίσης κάτι πολύ εντυπωσιακό είναι τα άλογα τα οποία περιφέρονται ελεύθερα σε όλο το χωριό χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή, όπου δεν υπήρχαν αμάξια και οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν με άλογα.

Δεν γίνεται να πάτε στο Νυμφαίο και να μην επισκεφθείτε το Καταφύγιο του Αρκτούρου όπου είναι μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση.

Εκεί λειτουργεί το πάρκο περίθαλψης για την καφέ αρκούδα ενώ λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγραπιδιά, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για τον Λύκο.

Τέλος ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος για να επισκεφθείτε στο Νυμφαίο είναι το γραφικό Μουσείο Χρυσοχοΐας, Λαογραφικό και Ιστορικό του χωριού, το οποίο περιλαμβάνει αυθεντικά τοπικά έπιπλα, παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή κοσμημάτων και, φυσικά, μια σειρά από κοσμήματα.

About the Author

Σχετικά άρθρα