Καλαμάτα έχεις πάει;

Το ποτό σου και τον καφέ σου τον ήπιες (επιτέλους σε καρέκλα και σε γυάλινο ποτήρι, όχι πλαστικό) και σειρά στα απωθημένα που σου έχει αφήσει η Καραντίνα είναι μια απόδραση, για να αλλάξεις εικόνες και να καθαρίσεις το μυαλό σου.
Όποιες προτιμήσεις και αν έχεις για τις διακοπές σου , υπάρχει μια πόλη που θα στις προφέρει απόλυτα. Η Καλαμάτα!

Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έχει αναδειχθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή προορισμό και για αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Μπορείς να φτάσεις με κάθε μέσο

Από την Αθήνα μπορείς να βρεθείς στην Καλαμάτα οδικώς μόλις σε 2,5 ώρες με την νέα Εθνική Οδό, άρα μπορείς να το πάρεις απόφαση και μια Παρασκευή που θα έχεις τελειώσει τη δουλειά σου. Το αεροδρόμιό της πόλης είναι πλέον διεθνές (Σημαντική συνεισφορά σε αυτό είχε η COSTA NAVARINO , μετατρέποντας την Μεσσηνία σε παγκόσμιο προορισμό) , ενώ το λιμάνι της αποτελεί σταθμό για κρουαζιέρες.

Τι μπορείς να κάνεις αφού φτάσεις

Βόλτες, βόλτες, βόλτες…
Για να γνωρίσεις την Καλαμάτα πρέπει να την περπατήσεις.
Από το Κάστρο και την παλιά πόλη με τα νεοκλασικά κτίρια και τα γραφικά σοκάκια, στην κεντρική πλατεία, στον πάρκο του ΟΣΕ , με τελικό προορισμό την παραλιακή.

Ξεκίνα από το Ενετικό Κάστρο που προσφέρει μια μοναδική θέα στην πόλη. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο είσαι πλέον στην παλιά πόλη . Η περιπλάνηση στα στενά δρομάκια θα σας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή και θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε παλιά κτίρια, δεκάδες αρχοντικά, μικρά εκκλησάκια , μουσεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Μόλις φτάσεις στον πεζόδρομο της Αριστομένους με τα εμπορικά καταστήματα , οδεύεις προς την κεντρική πλατεία , που αποτελεί τον πυρήνα της πόλης και πόλο έλξης των Καλαματιανών όλο τον χρόνο. Συνεχίζοντας την βόλτα σου καταλήγεις στο μεγαλύτερο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο της χώρας (Πάρκο ΟΣΕ), μέσα σε έκταση 54 στρεμμάτων πρασίνου και παλιών βαγονιών όπου σίγουρα θα φωτογραφηθείς! Μόλις βγείς από το Πάρκο ,έχεις φτάσει στο λιμάνι, την Μαρίνα και έπειτα στην Παραλία.

Tip: Για όσους δεν είναι και πολύ του περπατήματος , την ίδια διαδρομή μπορείς να την κάνεις με το ποδήλατο σου, σε ένα συνεχές και ασφαλές δίκτυο ποδηλατόδρομου κατά μήκος της πόλης.

Μπάνια

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και αυτό στην Καλαμάτα το νιώθεις περισσότερο σε σχέση με την πρωτεύουσα. Η λύση είναι απλή. Παίρνεις μαζί το μαγιό σου για μπάνιο και κατεβαίνεις στην παραλία. Η ακτογραμμή έχει μήκος πάνω από 2 χλμ με καθαρά νερά (Γαλάζια σημαία) . Μπορείς να κάτσεις είτε σε κάποιο από τα δεκάδες Beach Bar και ταβέρνες, είτε να απλώσεις την πετσέτα σου στην άμμο και να απολαύσεις τον ήλιο με θέα την θάλασσα και τον Ταΰγετο.

Tip: Οι ξαπλώστρες δε χρεώνονται σε κανένα από τα μαγαζιά της παραλίας!

Νυχτερινή έξοδος

Η Καλαμάτα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένα ωραίο βράδυ ποτού ή φαγητού για όλα τα γούστα και είναι θέμα διάθεσης και παρέας – συντρόφου το τι θα επιλέξεις.

Η Πλατεία 23ης Μαρτίου, στην παλιά πόλη είναι ένας hot προορισμός για νεότερες ηλικίες. Τόσο η Πλατεία όσο και τα γύρω πετρόχτιστα σοκάκια φιλοξενούν μπαράκια και μεζεδοπωλεία που σφύζουν από κόσμο , με την επιλογή να κάτσεις εκεί ή να πάρεις το ποτό σου στο χέρι και να κάτσεις στα πεζούλια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, όπου αποτελούν σημείο συνάντησης.

Αν η επιλογή σου είναι η Θάλασσα , μπορείς να μεταφερθείς στην Παραλιακή, όπου όλα εκείνα τα μαγαζιά που λέγαμε στο μπάνιο, μετατρέπονται σε ανοιχτά μπαράκια.

Αν πάλι θες θέα από ψηλά και να περάσεις ένα πιο χαλαρό και ρομαντικό βράδυ μπορείς να πάρεις το αμάξι σου και να οδηγήσεις για 10 λεπτά περίπου ως την Βέργα. Το προάστιο της Καλαμάτας , χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, με εντυπωσιακά ανοιχτά μαγαζιά έχουν ‘’πιάτο’’ όλον τον Μεσσηνιακό Κόλπο .

Σε περίπτωση που θες η διασκέδαση σου να κρατήσει έως και το πρωί, ο προορισμός σου πρέπει να είναι η Δυτική Παραλία και το υπαίθριο κλαμπ nishi . Μπορείς να πας από τα μεσάνυχτα και να φύγεις με γυαλιά ηλίου!

Φαγητό

Όταν μιλάμε για Μεσσηνία, μιλάμε για λάδι και ελιές. Είναι αναμφισβήτητα ο γαστρονομικοί και πασίγνωστοι πρωταγωνιστές της περιοχής, αλλά δεν είναι ο μόνοι . Στην Καλαμάτα θα γευτείτε υπέροχα τυριά (σφέλα, φέτα και γραβιέρα Μεσσηνίας, κ.ά.), κρεατικά (παστό και λουκάνικα αρωματισμένα με πορτοκάλι) , αρωματική βότανα και μέλι από τον Ταΰγετο , σύκα και παστέλι . Στα παραδοσιακά πιάτα που μπορείτε δοκιμάσετε είναι ο κόκορας με χυλοπίτες, ο καγιανάς με σφέλα και παστό, η ριγανάδα, η μανιάτικη μαρακονάδα , τα λαλάγγια , οι δίπλες και φυσικά , το άλλο trademark της, η γουρουνοπούλα.

Εκτός πόλης

Αν θέλετε να ξεφύγετε από την πόλη, ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει κάποιες από τους ωραιότερους οικισμούς και παραλίες της Ελλάδας, όπως το Πολυλίμνιο με τους καταρράκτες, οι Κιτριές, η Σάντοβα, η Καρδαμύλη (γενικότερα η Μεσσηνιακή Μάνη), η Φοινικούντα, η Πύλος (με τη Βοϊδικοιλιά) , η Κορώνη και πολλά ακόμη που αποτελούν ένα ξεχωριστό κείμενο για να τα αναλύσουμε..

Τέλος, ο Κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και επειδή μπορούμε να ταξιδέψουμε δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και επιφυλακτικοί , να επισημάνω ότι η Καλαμάτα ήταν σε όλη την διάρκεια της Καραντίνας και παραμένει μία από τις περιοχές της Επικράτειας μα τα λιγότερα κρούσματα.

Τα ταξίδια είναι εικόνες , καλή παρέα και αναμνήσεις. Η Καλαμάτα προσφέρει απλόχερα τις εικόνες. Τα άλλα είναι στα χέρια σου…

About the Author

Σχετικά άρθρα