Γλυπτά του Παρθενώνα: Στον δρόμο για την Ελλάδα, γράφουν οι Times – Η «φόρμουλα» και το αντάλλαγμα

Για ακόμα μια φορά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί μεγάλο μέρος των βρετανικών ΜΜΕ καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο «εποικοδομητικές συζητήσεις» ως προς την επιστροφή τους στην Ελλάδα ύστερα από 200 χρόνια.

Τις εν λόγω συζητήσεις επιβεβαίωσε και το βρετανικό μουσείο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Times.

Για την ακρίβεια, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος που είναι τώρα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, θεωρείται ότι έχει συντάξει συμφωνία επαναπατρισμού των πολιτιστικών θησαυρών.

Εν συνεχεία, σημειώνεται πως η βρετανική νομοθεσία αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από μουσείο. Επομένως, μία φόρμουλα θα ήταν μία σύμβαση δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Αθήνα «νωρίτερα παρά αργότερα».

Το αντάλλαγμα

Με βάση τη συμφωνία, τα Γλυπτά θα αποστέλλονταν στην Αθήνα από το Λονδίνο με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα δοθούν επίσης ως δάνειο, ωστόσο συντομότερο, στο Βρετανικό Μουσείο από το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

About the Author

Σχετικά άρθρα