Ουκρανία: To γκράφιτι του Banksy σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στη Μποροντιάνκα

Ο διάσημος καλλιτέχνης Banksy παρουσίασε την τελευταία του δουλειά, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εικασίες των τελευταίων ημερών ότι βρίσκεται στην Ουκρανία.

Η τελευταία δουλειά του Bansky, την οποία παρουσίασε σε ανάρτησή του στο Instagram, κοσμεί ένα κτίριο που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στην Μποροντιάνκα, πόλη που βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο, σε τμήμα τοίχου του τοίχου της πολυκατοικίας που δεν έχει καταρρεύσει. Ο Bansky έγραψε απλά στην ανάρτησή σου «Μποροντιάνκα, Ουκρανία».

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν εμφανιστεί στο Κίεβο και στα περίχωρά του δημιουργίες που έφεραν τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του, γεγονός που είχε «μαρτυρήσει» ότι ο Bansky βρισκόταν στην χώρα που για εννιά μήνες, από τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία.

Ο Banksy είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο και έχει καταφέρει να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά του. Απέκτησε φήμη με τα έργα του γύρω από το Μπρίστολ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά με τα χρόνια, γκράφιτί του εμφανίστηκαν σε δρόμους στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Παρκ Σίτι, στη Γιούτα.

Η Μποροντιάνκα και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Μποροντιάνκα και η ευρύτερη περιοχή του Κιέβου βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων κατά την πρώτη φάση του πολέμου, όταν οι Ρώσοι επιχειρούσαν στα βόρεια της Ουκρανίας. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς στην αρχική φάση του πολέμου, και είναι μαζί με την Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστομέλ από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Στην Μποροντιάνκα έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες ομαδικοί τάφοι, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει δηλώσει ότι η σφαγή στην Μποροντιάνκα έμοιαζε χειρότερη από ό,τι συνέβη στην Μπούτσα.

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, προτού τελικά απελευθερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Απρίλιο.

EPA / OLEG PETRASYUK

Έπειτα οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν για να επικεντρωθούν στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά, και στη νότια Ουκρανία. Πλέον έχουν προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) που δεν ελέγχουν πλήρως- πλέον ενδεικτική η περιφέρεια της Χερσώνας, όπου υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου με την στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας να επιστρέφει στον έλεγχο του Κιέβου.

Στην περιοχή του Κιέβου, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται τακτικά μέσω πυραυλικών πληγμάτων, ή χρησιμοποιώντας drones-καμικάζι, με στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις, αφήνοντας συχνά τους κατοίκους χωρίς ρεύμα και νερό ενόψει του χειμώνα. Γι’ αυτό και κατηγορείται ότι εργαλειοποιεί τον χειμώνα.

Ένα δεύτερο γκράφιτι στη Μποροντιάνκα, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι δημιουργία του Banksy, απεικονίζει έναν άνδρα που μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κατατροπώνεται στο τζούντο από ένα μικρό παιδί.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει μαύρη ζώνη στο τζούντο και είναι μεγάλος θαυμαστής της πολεμικής τέχνης, που εν πολλοίς ενισχύσει την «μάτσο» εικόνα του δυνατού και σκληροτράχηλου άνδρα που έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ανά τα χρόνια.

Ένα τρίτο γκράφιτι στο Ιρπίν, που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί αν είναι έργο του Bansky, δείχνει μια γυμνάστρια, που φοράει νάρθηκα στο λαιμό, να γυμνάζεται με μια κορδέλα πάνω από μια ανοιχτή τρύπα στο πλάι ενός κτιρίου.

Ένα τέταρτο έργο στο Κίεβο, το οποίο μοιάζει επίσης με το χαρακτηριστικό στιλ του Banksy απεικονίζει δύο παιδιά να κάθονται αντιαρματικό οδόφραγμα και να το χρησιμοποιούν ως τραμπάλα.

About the Author

Σχετικά άρθρα