Oι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες

Εάν ψάχνετε απλούς και φυσικούς τρόπους για αποτοξίνωση, δείτε τις 10 καλύτερες τροφές που προσφέρονται για αυτό το σκοπό.

1. Λεμόνια

Πέραν του ότι είναι γεμάτα βιταμίνη C τα λεμόνια είναι ιδανικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, τα λεμόνια είναι αλκαλικά σε επίπεδα οξέος, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας pH του σώματος και βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Τζίντζερ

Εκτός από την θετική του επίδραση στις στομαχικές διαταραχές, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει το φούσκωμα και τα αέρια. Περιέχει επίσης μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

3. Σκόρδο

Το σκόρδο, παρά την έντονη μυρωδιά του, είναι ιδανικό για αποτοξίνωση. Έχει αντιιικές, αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, ενώ περιέχει και αλικίνη, η οποία βοηθάει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτά συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις. Για μέγιστο όφελος, το σκόρδο καταναλώνεται καλύτερα ωμό.

4. Αγκινάρες

Είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά συν φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη των λιπαρών τροφών καθώς και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας.

5. Παντζάρια

Τα παντζάρια βοηθούν στην αποτοξίνωση ειδικά του ήπατος. Παρέχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι γεμάτα μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Επίσης, κάνουν καλό σε δέρμα και μαλλιά, ενώ μειώνουν και την χοληστερόλη. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται υπερτροφή!

6. Πράσινο τσάι

Αν και δεν είναι ακριβώς τροφή, το πράσινο τσάι περιέχει δραστικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση και παρέχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις τοξίνες. Έχει βρεθεί ότι ενισχύει την απόδοση του ήπατος και μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από ασθένειες.

7. Λάχανο

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική τροφή για αποτοξίνωση. Όπως πολλά σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι), το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία που βοηθάει το σώμα στην καταπολέμηση των τοξινών. Το λάχανο περιέχει επίσης γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην λειτουργία του ήπατος.

8. Φρέσκα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε μια διατροφή αποτοξίνωσης. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πέψη. Τα πιο ενδεδειγμένα είναι τα γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, ακόμη και ντομάτες (ναι, είναι φρούτο!).

9. Καστανό ρύζι

Η μείωση της πρόσληψης μεταποιημένων τροφίμων είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε αποτοξίνωση και μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως το καστανό ρύζι, ταιριάζει απόλυτα. Ως προϊόν ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι είναι μια φυσική πηγή βιταμινών (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, μαγγανίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου), καθώς και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που παίζουν ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Το καστανό ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο βοηθάει στην προστασία του ήπατος και μπορεί να βελτιώσει την υγεία της επιδερμίδας.

10. Κάρδαμο

Το κάρδαμο περιέχει αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και κάλιο. Έχει, επίσης, διουρητικές ιδιότητες, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών.

About the Author

Σχετικά άρθρα