Black Friday 2022: Ώρα για speakers

Ο ήχος είναι από τα πιο βασικά συστατικά διασκέδασης και εργασίας. Η Black Friday είναι μια καλή ευκαιρία να ανανεωθείς ηχητικά! Ώρα για speakers λοιπόν!

Αρχικά, αν δεν το ξέρεις ήδη η Black Friday 2022 πέφτει φέτος στις 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται, όπως κάθε χρονιά, για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Επειδή φέτος δεν έχει ενδιάμεσες εκπτώσεις αναμένονται εξαιρετικές προσφορές! Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να φροντίσεις την ηχητική σου εγκατάσταση και να ανανεωθείς!

Ο ήχος είναι από τις πιο δύσκολες επιλογές, επηρεάζεται από τον χώρο σου και από την πηγή. Δεν υπάρχει εύκολη συνταγή αλλά συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τα σωστά βήματα για να καταλήξεις στην σωστή επιλογή.

Πρώτα από όλα ας μιλήσουμε για budget. Στα ζητήματα ήχου η αγορά του ακριβότερου ή με τις καλύτερες κριτικές δεν είναι λύση. Το να αγοράσεις το ακριβότερο δεν σημαίνει και σωστό ήχο… Φυσικά σε εκπτωτικά events όπως η Black Friday είναι πολύ σημαντικό να έχεις προκαθορίσει τα επίπεδα budget που θες να κινηθείς αλλά παράλληλα να έχεις βεβαιωθεί για το είδος ηχείων που αληθινά χρειάζεσαι. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξεις.

1. Είδος Ηχείων

Μια βασική διαφοροποίηση είναι μεταξύ ενεργών και παθητικών ηχείων. Ενεργητικό ηχείο είναι αυτό που εμπεριέχει ενισχυτή και απαιτεί ρεύμα για την λειτουργία του. Τα παθητικά ηχεία παίρνουν ρεύμα και σήμα από ξεχωριστή συσκευή ενισχυτή.

Τα περισσότερα ηχεία για υπολογιστή ή επαγγελματική χρήση είναι ενεργά, ενώ τα συστήματα hifiαποτελούνται από ενισχυτή και ηχεία. Οι audiophiles επιμένουν για την ανωτερότητα των παθητικών ηχείων, και δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια αν μας ενδιαφέρει η μουσική σαν απόλαυση. Η εγκατάσταση όμως ενός συστήματος hifi απαιτεί χώρο και καλωδίωση και αλλαγή ρυθμίσεων ανάλογα την πηγή.

Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η υψηλής πιστότητας μουσική από διάφορες πηγές όπως cd και βινύλιο χρειάζεσαι ένα ηχοσύστημα με ενισχυτή και παθητικά ηχεία για τις υπόλοιπες χρήσεις προσανατολίσου σε ενεργά ηχεία.

2. Αριθμός Ηχείων

Η πιο βασική σύνθεση είναι τα 2 ηχεία για την απόδοση ήχου stereo. Στερεοφωνικός ήχος είναι αυτός που έχει διαφορετική πληροφορία αριστερά και δεξιά και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί στον ακροατή την αίσθηση του χώρου. Μια στερεοφωνική εγκατάσταση καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών ενός χρήστη.

Όλα τα laptop ακόμα και τα smartphones έχουν 2 ηχεία ενσωματωμένα, επίσης συσκευές όπως soundbars μοιάζουν με ένα ηχείο αλλά στην πραγματικότητα έχουν δύο. Με εξαίρεση τα επαγγελματικά studio monitor ή τα πολύ ιδιαίτερα ενεργά ηχεία οι τιμές είναι για ζεύγος και συνήθως αναγράφεται εμφανώς. Όσο διαδεδομένο και να είναι το stereo μπορεί να συναντήσεις και μονοφωνικά συστήματα. Τέτοια είναι συνήθως ρέπλικες vintage συσκευών που συνδέονται με Bluetooth κυρίως ή φορητά ηχεία για κινητά. Κάποια έχουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά για προσομοίωση τρισδιάστατου ήχου άλλα απλά μετατρέπουν το stereo σήμα σε μονοφωνικό.

Τέλος, υπάρχουν οι επιλογές για πολυκάναλο ήχο. Τα ηχεία stereo περιγράφονται ως ηχεία 2.0 που σημαίνει δύο ηχεία. Ένα σύστημα 2.1 από την άλλη περιέχει ένα τρίτο ηχείο για τις χαμηλές συχνότητες αυτό που θα έχεις ακούσει ως μπάσο. Γενικά η σήμανση .1 υποδηλώνει την παρουσία ενός ηχείου ειδικά για τα μπάσα. Έχοντας αυτό τη σύνθεση έχουμε ποιοτικότερο ήχο και καλύτερη απόδοση. Μια σύνθεση 2.1 είναι καλή για gaming και ταινίες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην εγκατάσταση και την χρήση.

Αν είσαι λάτρης των ταινιών και θες την απόλυτη εμπειρία θα πρέπει να δεις τι υπάρχει σε συστήματα 5.1 και 7.1. Αυτά τα κινηματογραφικής σύνθεση ηχεία γεμίζουν όλο τον χώρο με ήχους και προσφέρουν εμπειρία αντίστοιχη με την θέαση στο σινεμά. Πέρα από την τιμή τους απαιτούν πιο ειδική εγκατάσταση και ρυθμίσεις ενώ τα απολαμβάνεις πραγματικά με ταινίες από DVD/Bluray και σε υπηρεσίες streaming που προσφέρουν επιλογή dolby/atmos στις ταινίες τους.

3. Χρήση και Χώρος

Το που θα εγκαταστήσεις τα ηχεία σου είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή τους. Σε περίπτωση hifi αλλά και πολυκάναλη εγκατάσταση θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την καλωδίωση αλλά και ότι μπορεί τα ηχεία να επιδαπέδια. Σε στερεοφωνικές λύσεις μπορεί να εγκαταστήσεις τα ηχεία σου επιτραπέζια ή σε βιβλιοθήκη, σε αυτή την περίπτωση σε ενδιαφέρει το σχετικά μικρότερο μέγεθος.

Αν θες να ενισχύσεις την ηχητική απόδοση της τηλεόρασης σου ένα sound bar μάλλον είναι η ιδανική λύση αφού προσφέρει εύκολη εγκατάσταση αλλά και ασύρματη λήψη σήματος για αναπαραγωγή. Αν η κεντρική συσκευή αναπαραγωγής ήχου είναι το smartphone σου τότε θες σίγουρα ηχεία που να υποστηρίζουν Bluetooth ή/και wifi.

Τέλος, αν θες να ενισχύσεις τον ήχο του φορητού ή του υπολογιστή σου προσανατολίσου σε κάποιο επιτραπέζιο 2.0 ή 2.1 σύστημα. Πέρα από την βασική καλωδιακή σύνδεση μπορείς να διαλέξεις σύστημα που παρέχει και Bluetooth για χρήση και από το κινητό σου. Επίσης υπάρχουν ηχεία usb που είναι ιδανικά για χρήση σε ταξίδια αφού παίρνουν ρεύμα και σήμα από ένα μόνο καλώδιο.

Κλείνοντας μην αγνοήσεις το design! Τα ηχεία είναι κάτι που θα βλέπεις συνέχεια στο χώρο σου πέρα από τα χαρακτηριστικά τους δώσε λίγη σημασία στην αισθητική που σου ταιριάζει!

About the Author

Σχετικά άρθρα