Κατολίσθηση στην Κρήτη: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία – Πώς συνέβη η τραγωδία

Το παιδί της άτυχης γυναίκας που καταπλακώθηκε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας και σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις

kriti_vraxos_hotel_xr
Τραγικό θάνατο βρήκε μια γυναίκα στο Λασίθι της Κρήτης όταν, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, στο ξενοδοχείο που κοιμόταν μαζί με την οικογένειά της, καταπλακώθηκε από βράχο δεκάδων τόνων που αποκολλήθηκε από βουνό της περιοχής. Από θαύμα γλίτωσαν το 10χρονο αγοράκι της και ο σύζυγός της, καθώς βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο του καταλύματος. Η οικογένεια είχε έρθει από τη Σλοβενία για διακοπές και κανείς δεν περίμενε ότι το τελευταίο βράδυ των διακοπών τους θα συνέβαινε τέτοια τραγωδία.

Το παιδί, το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις και σύμφωνα με τους γιατρούς φέρει ένα κάταγμα στο αριστερό του πόδι, έχει κάνει κάποια ράμματα στο κεφάλι, ενώ έχει εκδορές στο πρόσωπο και στο σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραγικός πατέρας ήταν αυτός που ενημέρωσε το παιδί ότι η μητέρα του δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Η Μαρίνα Δρακωνάκη, υπεύθυνη εθελοντών Σαμαρειτών ΕΕΣ Ιεράπετρας, μίλησε για την τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε μετά την αποκόλληση βράχου από την πλαγιά του βουνού και την πτώση του πάνω σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων κοντά στην παραλία.

«Ήταν αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν γιατί το δωμάτιο είχε ισοπεδωθεί πλήρως. Χρειάστηκε να σκάβουν πολλές ώρες για να εντοπιστεί η άτυχη κυρία», είπε αρχικά η διασώστρια. Όπως υπογράμμισε, χρειάστηκε να σκάψουν 1,5 μέτρο για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της κάτω από τα ερείπια.

Σχετικά με το παιδί, που διασώθηκε όπως ανέφερε δεν ήταν τόσο δύσκολο να το προσεγγίσουν και «είχε καταπλακωθεί από τη μέση και κάτω, το πόδι του είχε εκδορές και τραύματα, όμως απεγκλωβίστηκε επιτυχώς πολύ γρήγορα. Βρισκόταν στο δωμάτιο με τον πατέρα του, που ήταν και εκείνος που κάλεσε το 112. Είχε τις αισθήσεις του καθόλη τη διάρκεια της διάσωσης, καταπλακώθηκε το πόδι του», ανέφερε η Μαρίνα Δρακωνάκη.

«Σε λάθος σημείο το ξενοδοχείο»

Μιλώντας στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο συνέβη η τραγωδία ήταν σε ένα πολύ κακό σημείο και πως ήταν αυτονόητο πως κάποια στιγμή θα γινόταν κατολίσθηση.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ 30/10/2022 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ DRONE VIDEO

«Τα συγκεκριμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε λάθος θέση. Μετά από πολλές παρεμβάσεις και τεχνικά έργα θα έπρεπε να βρίσκονται σε εκείνο το σημείο. Ουσιαστικά στην περιοχή θα εκδηλωνόταν η κατολίσθηση, είναι αυτονόητο ότι θα είχαμε κάποια στιγμή κατολίσθηση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα. Το 1980 που χτίστηκε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποφεύγονται τέτοιες κατασκευές αλλά και στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα. Η περιοχή έχει αυξημένες μορφολογικές κλίσεις, μεγάλοι βράχοι κρέμονται στο συγκεκριμένο σημείο και δευτερεύοντα ρόλο έπαιξαν στην επιτάχυνση του φαινομένου οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε στη Σητεία πριν από δεκαπέντε ημέρες».

About the Author

Σχετικά άρθρα