Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί.

Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το κρασί καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα ποτά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Μερικά, ειδικά αυτά που αφορούν τα θετικά οφέλη για την υγεία, είναι πολύ γνωστά από το κοινό που πίνει κρασί. Εδώ, θα βρείτε μερικά από τα λιγότερο γνωστά, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέροντα, γεγονότα για το κρασί.

  1. Το κρασί είναι σχεδόν ένα ποτό χωρίς ενοχές.

Μπορείτε να πίνετε κρασί σχεδόν χωρίς ενοχές, καθώς περιέχει μηδενική χοληστερόλη και καθόλου λίπος. Τα ξηρά κρασιά είναι πολύ χαμηλότερα σε υδατάνθρακες και θερμίδες από τα γλυκά κρασιά, οπότε αν παρακολουθείτε τη διατροφή σας, επιλέξτε ένα ξηρό κόκκινο ή λευκό κρασί.

  1. Το κρασί χρησιμοποιήθηκε ως αρχαίο γιατροσόφι.

Όταν ο Ιπποκράτης έγραψε ποιες θα ήταν οι σύγχρονες θεραπείες (εκείνες που έχουν βρεθεί και καταγραφεί), σχεδόν όλες οι «συνταγές» του, περιελάμβαναν το κρασί ως θεραπεία για τους ασθενείς του. Ακόμα και σήμερα, η έρευνα δείχνει ότι το κρασί έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης από τα λευκά κρασιά.

  1. Οι γυναίκες μεταβολίζουν το κρασί διαφορετικά.

Οι γυναίκες μεταβολίζουν το κρασί πιο γρήγορα από τους άνδρες λόγω της φυσιολογικής σύνθεσης του στομάχου τους. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν ένζυμα στο στομάχι τους που λειτουργούν για να διαλύσουν και να αφομοιώσουν το κρασί, ενώ οι γυναίκες τυχαίνει να έχουν λιγότερο από αυτό το ένζυμο.

  1. Το κελάρι του Τιτανικού βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού.

Τα συντρίμμια του Τιτανικού περιέχουν αυτό που θεωρείται από τα παλαιότερα γνωστά κελάρια κρασιού. Παρόλο που ο Τιτανικός βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, τα περισσότερα μπουκάλια κρασιού στο κελάρι βρέθηκαν ανέπαφα. Τα περισσότερα κρασιά παραμένουν εκεί, ανενόχλητα.

  1. Υπάρχουν 10.000 ποικιλίες σταφυλιών κρασιού.

Υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σταφυλιών κρασιού που φυτεύονται σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, τα πιο δημοφιλή και κοινά σταφύλια που αναφέρονται ως τα έξι ευγενή σταφύλια είναι: το Chardonnay, το Riesling, το Sauvignon Blanc, το Pinot Noir, το Cabernet Sauvignon και το Merlot.

  1. Το πιο ακριβό κρασί.

Το πιο ακριβό μπουκάλι κρασί που πουλήθηκε ποτέ ήταν το Domaine Romanee-Conti Burgundy το 1945 που πωλήθηκε σε δημοπρασία της Sotheby το 2018. Ο συλλέκτης πλήρωσε 558.000 δολάρια για το μπουκάλι των 750ml. Ένα άλλο μπουκάλι του ίδιου κρασιού πουλήθηκε λίγο αργότερα για 496.000 δολάρια. Και τα δύο μπουκάλια προέρχονταν από το κελάρι του οινοποιείου της Βουργουνδίας Robert Drouhin.

  1. Cabernet Sauvignon: Η πιο ευρέως φυτευμένη ποικιλία σταφυλιών κρασιού.

Το Cabernet Sauvignon (Καμπερνέ Σοβινιόν) είναι η πιο ευρέως φυτευμένη ποικιλία σταφυλιών στον κόσμο. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περισσότερα από 713.000 στρέμματα Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκαν. Η πιο ευρέως φυτευμένη λευκή ποικιλία είναι η Airen, ένα λιγότερο γνωστό ισπανικό σταφύλι. Υπάρχουν περίπου 625.000 στρέμματα της Airen που φυτεύτηκαν. Το White Airen χρησιμοποιείται σε πολλά μίγματα λευκού κρασιού στην Ισπανία, η κύρια χρήση του είναι στο μπράντυ.

Δείτε Επίσης: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί σε ένα εστιατόριο

  1. Το πορτοκαλί κρασί είναι ένα φαινόμενο.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για κόκκινο κρασί, λευκό κρασί και ροζέ, αλλά γνωρίζατε για μια τέταρτη κατηγορία κρασιών που ονομάζεται πορτοκαλί κρασί; Στην περίπτωση του κρασιού αυτού, το πορτοκάλι περιγράφει το χρώμα και όχι τη γεύση. Τα πορτοκαλί κρασιά έχουν απόχρωση ροδάκινου ή πορτοκαλιού. Φτιάχνονται με επεξεργασία λευκών σταφυλιών όπως φτιάχνονται τα κόκκινα κρασιά. Τα θρυμματισμένα σταφύλια αφήνονται να εμποτιστούν με το δέρμα και τους σπόρους για μια περίοδο πριν συνεχιστεί η διαδικασία οινοποίησης.

  1. Η κατανάλωση αγκινάρων αλλοιώνει τις γεύσεις του κρασιού.

Ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντα πράγματα για το κρασί είναι ότι οι αγκινάρες αλλοιώνουν την γεύση του κρασιού. Περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται cynarin, η οποία αλλοιώνει τα γούστα σας, προκαλώντας τα πάντα να γεύονται ελαφρώς γλυκά. Εξαιτίας αυτού, όταν πίνετε κρασί ενώ τρώτε αγκινάρες, μεταβάλλει τις γεύσεις του κρασιού προκαλώντας ακόμη και ξηρά και όξινα κρασιά να έχουν μια γλυκιά, επίπεδη γεύση. Εάν έχετε αγκινάρες, το καλύτερο κρασί για να τις συνδυάσετε είναι ένα τραγανό, με υψηλή οξύτητα και πολύ ξηρό κρασί.

  1. Απόσπασμα για το κρασί του Ben Franklin.

Tέλος, αυτό το τελευταίο ενδιαφέρον γεγονός για το κρασί δεν είναι καθόλου γεγονός, είναι ένα απόσπασμα από τον Benjamin Franklin που είπε: «Το κρασί κάνει την καθημερινή ζωή εύκολη, λιγότερο βιαστική, με λιγότερες εντάσεις και περισσότερη ανεκτική».

About the Author

Σχετικά άρθρα