Πώς ταιριάζουμε το ελληνικό κρασί με ψάρι το καλοκαίρι

Επειδή το ψάρι σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας το καλοκαίρι, δείτε με ποια κρασιά ταιριάζει ιδανικά, αναλόγως το είδος, τις σάλτσες και τα συνοδευτικά του.

Ο γενικός κανόνας είναι γνωστός: τα λευκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με τα ψαρικά. Το κόκκινο κρασί, λόγω του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες θα αλληλεπιδράσει με τα έλαια του ψαριού στον ουρανίσκο σας και στις περισσότερες περιπτώσεις θα αφήσει μεταλλική επίγευση στο στόμα. Τίποτα, ωστόσο, δεν απαγορεύεται και όλα επιτρέπονται. Απλώς θα σας συστήναμε αν επιλέξετε κόκκινο κρασί, να προτιμήσετε κάποιο με χαμηλές τανίνες.

Άπαχα ψάρια
Η ήπια γεύση του λευκού ψαριού που δίνει λεπτά φιλέτα είναι άκρως χαρακτηριστική και αφορά ψάρια, όπως λαβράκι, πέρκα, μπακαλιάρος, τσιπούρα. Συνδυάστε αυτά τα ψάρια αρμονικά με λευκά αρωματικά κρασιά, όπως η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο, με την τραγανή τους οξύτητα.

Μικρά, τηγανητά ψάρια
Αν έχετε μια λιγούρα για γαύρο, μαρίδα, σαρδέλα κ.ο.κ. τότε ψάξτε να τα συνδυάσετε με κεφαλονίτικη Ρομπόλα. Εναλλακτικά και η ρετσίνα, αλλά και το Μοσχοφίλερο μπορούν να συνοδέψουν το γεύμα σας, ενώ η σαρδέλα ταιριάζει πολύ και με Ασύρτικο.

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια έχουν πλούσια γεύση, πιο σκούρο χρώμα και ακολουθώντας τους βασικούς «κανόνες» του pairing σχετικά με τη χρωματική ομοιότητα, τότε θα πρέπει τώρα να πάμε σε πιο ροζέ κρασιά. Ο σολομός και ο τόνος, για παράδειγμα, μπορούν να ταιριάξουν πολύ καλά με ροζέ κρασιά, όπως το ημίξηρο ΒΑΒΕΛ ροζέ του Συνεταιρισμού της Σάμου, αλλά και με κόκκινα, όπως ένα Αγιωργίτικο. Στα λιπαρά ψάρια βρίσκουμε και τις ψητές σαρδέλες, οι οποίες θα μπορούσαν κι αυτές να ταιριάξουν με Αγιωργίτικο. Μην ξεχνάτε ότι πάντα παίζει ρόλο και ο τρόπος μαγειρέματος, αφού π.χ. ο σολομός στο φούρνο, θέλει το λευκό του, ενώ στη σχάρα ταιριάζει με ροζέ ή Αγιωργίτικο.

Ρέγγα και έντονα, παστά ή καπνιστά ψάρια
Αυτή η ιδιαίτερη περίπτωση έρχεται συνήθως ως συνοδευτικό στο τραπέζι μας και ταιριάζει πολύ με ρετσίνα.

*Extra tips
Τα ψάρια που μαγειρεύονται στο φούρνο με ντομάτα, συνήθως χρειάζονται ροζέ ξηρά κρασιά, αλλά και ελαφριά κόκκινα.

Τα μεγάλα ψάρια όπως φαγκρί, συναγρίδα, ροφός κ.ο.κ. εκτός από γεμάτα λευκά κρασιά όπως Ασύρτικο και Βιδιανό, μπορούν να ταιριάξουν και με ένα αφρώδες.

Το σούσι έχει το κρασί του, αλλά μπορεί να ταιριάξει και με ελληνικά κρασιά όπως Ασύρτικο, Ρόμπολα και Ροδίτης.

About the Author

Σχετικά άρθρα