Η Ιαπωνία θα εγκρίνει το χάπι της άμβλωσης, αλλά θα απαιτείται η συγκατάθεση του συντρόφου

Η Ιαπωνία αναμένεται να εγκρίνει φέτος το χάπι της άμβλωσης, όμως οι γυναίκες θα είναι υποχρεωμένες να πάρουν τη συγκατάθεση του συντρόφου τους, προτού τους το συνταγογραφήσει γιατρός.

Η νομοθεσία στη χώρα προβλέπεται ήδη ότι απαιτείται η συγκατάθεση του συντρόφου για τις χειρουργικές αμβλώσεις- με πολύ λίγες εξαιρέσεις- μια πολιτική που πολλοί καταγγέλλουν ότι καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών.

«Στη θεωρία πιστεύουμε ότι η συγκατάθεση του συντρόφου είναι απαραίτητη, ακόμη κι όταν μια άμβλωση προκαλείται με φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα», είπε ο Γιασουχίρο Χασιμότο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αυτό τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η συγκατάθεση συντρόφου γίνεται ζήτημα όταν υπάρχει διαφωνία με τον σύντροφο ή αν εκείνος αναγκάζει τη γυναίκα να γεννήσει ενάντια στη θέλησή της. Είναι βία και μορφή βασανιστηρίου για τις γυναίκες να υποχρεώνονται σε μια εγκυμοσύνη που δεν θέλουν», τόνισε η Κούμι Τσουκαχάρα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Action for Safe Abortion στην Ιαπωνία.

Η πολιτική αυτή έχει τραγικές συνέπειες. Πέρυσι, μια 21χρονη συνελήφθη όταν βρέθηκε η σορός του νεογέννητου βρέφους της σε πάρκο στην κεντρική Ιαπωνία. Η γυναίκα, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μα αναστολή, είπε στο δικαστήριο ότι δεν μπορούσε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της επειδή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη γραπτή συναίνεση του συντρόφου της.

Οι γιατροί επέμειναν στην συγκατάθεση, παρότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι αυτή ήταν μία από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτούνταν κάτι τέτοιο, επειδή δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον πατέρα.

Επίσης, ιαπωνικά ΜΜΕ έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις στις οποίες γιατροί δεν ενέκριναν την άμβλωση σε γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση, αναγκάζοντας το υπουργείο Υγείας να στείλει επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο, για να διευκρινίσει ότι δεν απαιτείται συγκατάθεση σε περιπτώσεις βιασμού.

Οι ακτιβιστές τονίζουν πως η αποτυχία της Ιαπωνίας να εγκρίνει ένα φάρμακο που είναι εδώ και καιρό διαθέσιμο σε πάνω από 70 χώρες αντικατοπτρίζει το πόσο λίγη σημασία δίνει στην υγεία των γυναικών αυτή η χώρα, όπου ανδροκρατείται το κοινοβούλιο και η ιατρική κοινότητα. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια προκειμένου η Ιαπωνία να εγκρίνει τα αντισυλληπτικά χάπια το 1999, αλλά μόνο έξι μήνες για να δώσει το «πράσινο φως» στο Viagra.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Linepharma International έκανε αίτηση να εγκριθεί στην Ιαπωνία συνδυασμός δύο χαπιών για άμβλωση. Η έγκριση αναμένεται εντός ενός χρόνου από την κατάθεση της αίτησης, σύμφωνα με την Yomiuri Shimbun.

Η Ιαπωνία, όπου το 2020 έγιναν 145.000 χειρουργικές αμβλώσεις, είναι η μία από τις 11 χώρες στις οποίες απαιτείται συγκατάθεση τρίτου, παρά τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Το χάπι, που δεν θα καλύπτεται από την ασφάλεια, θα είναι απαγορευτικά ακριβό για πολλές γυναίκες, προειδοποιούν ακτιβιστές. Τα ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μία δόση θα μπορούσε να κοστίζει 780 δολάρια, περίπου όσο μια χειρουργική άμβλωση και ότι οι γυναίκες που το λαμβάνουν πρέπει να το κάνουν υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, πιθανόν συμπεριλαμβανομένης νοσηλείας.

«Η πραγματικότητα είναι πως για κάποιες γυναίκες η άμβλωση δεν είναι εφικτή για οικονομικούς λόγους. Η αντισύλληψη, η άμβλωση, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται κρατικά», τόνισε η Τσιάκι Σιράι, καθηγήτρια του Shizuoka University.

Η Μιζούχο Φουκουσίμα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλό κόστος των χειρουργικών αμβλώσεων και η απαίτηση για συγκατάθεση υποχρεώνει τις γυναίκες σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. «Οι γυναίκες δεν ανήκουν στον άνδρα. Τα δικά τους δικαιώματα, όχι εκείνα των ανδρών, θα πρέπει να προστατευτούν. Γιατί θα πρέπει μια γυναίκα να χρειάζεται τη συγκατάθεση του συντρόφου της; Είναι το σώμα της», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο πρόσφατα.

Με πληροφορίες από Guardian

About the Author

Σχετικά άρθρα