6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Οι φίλοι μας είναι μια από τις χαρές της ζωής μας. Ζούμε όμορφες στιγμές παρέα, ανταλλάσσουμε απόψεις και μυστικά μεταξύ μας και βρίσκουμε στήριγμα όποτε περνάμε δύσκολα. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος φίλος ή φίλη προδίδει την εμπιστοσύνη σου και αρχίζει να διαδίδει φήμες για σένα δεξιά και αριστερά;

Οι φήμες και το κουτσομπολιό που ξεκινάει από κάποιο φιλικό μας πρόσωπο είναι μια από τις χειρότερες μορφές προδοσίας, ικανή να διαλύσει την φιλία μας και να κλονίσει τα θεμέλιά της. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε φίλους χτίζεται με τον καιρό και όχι σε μια μέρα, βασισμένη σε αμέτρητες στιγμές ειλικρίνειας, αυθεντικής επαφής και σεβασμού. Χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να καταστραφεί όμως κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πονάμε τόσο πολύ όταν ένας φίλος ή φίλη διαδίδει φήμες για εμάς.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει;

Πάρε λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσεις

Είναι φυσικό να έχεις πολύ ισχυρά αρνητικά αισθήματα την στιγμή που θα μάθεις ότι κάποιο φιλικό σου πρόσωπο διαδίδει πράγματα για σένα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όμως είναι να μην αντιδράσεις άμεσα. Αν το κάνεις σε βρασμό ψυχής, είναι εύκολο να χάσεις τον έλεγχο της κατάστασης και τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα.

Είναι καλύτερα να παρατηρήσουμε τα συναισθήματά μας και να τα ονομάσουμε. Είναι θυμός, απογοήτευση, θλίψη; Αφήνουμε λοιπόν το θέμα να κατασταλάξει μέσα μας για ένα 24-ωρο πριν λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο. Αν έχουμε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης μπορούμε να του μιλήσουμε ώστε να αφήσουμε το πρώτο κύμα να βγει από μέσα μας πριν κάνουμε οτιδήποτε. Τα αισθήματά μας θα μας οδηγήσουν ως προς το πως να φερθούμε στην συνέχεια.

Μίλα με τον φίλο ή την φίλη σου

Όταν θα έχουν κατασταλάξει τα πρώτα σου συναισθήματα για την κατάσταση, τότε είναι η ώρα να μιλήσεις με το φιλικό σου αυτό πρόσωπο. Εξήγησε ακριβώς πως σε έκανε να νοιώσεις αυτή του η πράξη και πως έχει επηρεάσει την ζωή σου. Είναι καλύτερα να το κάνεις με ευθύ και σαφή τρόπο λέγοντας κάτι όπως: “Άκουσα να λέγονται αυτά τα πράγματα για μένα και ξέρω ότι ειπώθηκαν από σένα. Θέλω να καταλάβω καλύτερα το γιατί το έκανες.”

Μπορείς να συνεχίσεις με ερωτήσεις όπως: “Νομίζεις ότι κάτι τέτοιο είναι αλήθεια; Γιατί το κοινοποίησες σε άλλους πριν να με ρωτήσεις; Πως νομίζεις ότι νοιώθω τώρα που το έμαθα;” Είναι καλύτερα να αποφύγουμε σκληρή γλώσσα σε αυτή την κουβέντα καθώς αυτό θα μας ταράξει ακόμα περισσότερο.

Προσπάθησε να μην αφήσεις την κατάσταση να σε ρίξει

Όσο αντιμετωπίζεις αυτό το κακό σενάριο με την φιλική σου σχέση, προσπάθησε να μην το αφήσεις να σε ρίξει. Μην απομονωθείς ή κλειστείς στον εαυτό σου και κυρίως μην αφήσεις συναισθήματα ντροπής να σε κυριεύσουν. Αντίθετα, συνέχισε να είσαι κοντά με τα άτομα που ξέρεις σίγουρα ότι σε υποστηρίζουν. Το να μείνεις σε επαφή με τους ανθρώπους που νοιώθεις ασφαλής είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό σου υπενθυμίζει ότι δεν είσαι μόνος ή μόνη.

Κράτα καλά στο μυαλό σου ότι εσύ δεν είσαι αυτό που περιγράφει η όποια φήμη

Τις πιο πολλές φορές, το κουτσομπολιό χαρακτηρίζει περισσότερο αυτόν που κουτσομπολεύει και όχι αυτόν για τον οποίο λέγονται όσα λέγονται. Είναι πολύ εύκολο να νοιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου όταν μιλάς άσκημα για τους άλλους. Ναι, μπορεί να υπάρχουν κάποια κομμάτια αλήθειας σε όσα λέγονται για σένα, η διάδοσή τους όμως με σκοπό να σε μειώσει, χαρακτηρίζει το άτομο που κουτσομπολεύει και όχι εσένα. Αν μείνεις σταθερός στις δικές σου αξίες και στην δική σου αλήθεια, θα νοιώσεις μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην κατάσταση. Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα όσα νοιώθουν οι άλλοι για σένα, καλά ή κακά, μπορείς όμως να ελέγξεις το πως νοιώθεις εσύ απέναντι στον εαυτό σου.

Ξανασκέψου την κουβέντα που έκανες με τον φίλο σου αλλά και το αν θέλεις αυτή την φιλία στην ζωή σου

Αφού κουβεντιάσεις με τον φίλο ή την φίλη σου που σε πλήγωσε έτσι, δώσε λίγο χρόνο για να ξανασκεφτείς τα όσα σου είπε.

Πως αντέδρασε; Θύμωσε, μετάνιωσε, δικαιολογήθηκε, προσπάθησε να το αρνηθεί;

Πως ένοιωσες εσύ; Ενοχλήθηκες, απογοητεύτηκες, θύμωσες ακόμα περισσότερο;

Μπορείς να ξαναεμπιστευθείς το πρόσωπο αυτό στο μέλλον;

Ποια όρια πρέπει να τεθούν από τώρα και πέρα;

Με ποιόν μπορείς να μιλήσεις για να τα επεξεργαστείς όλα αυτά; Με τους γονείς, την σχέση σου, τον θεραπευτή σου;

Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα σου δώσει την διαύγεια να αντιμετωπίσεις την κατάσταση από τώρα και πέρα και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Διάκοψε αυτή την φιλική σχέση

Ένας αληθινός φίλος δεν φέρνει ποτέ τον φίλο του σε μια τέτοια κατάσταση από πρόθεση. Αν λοιπόν διαπιστώσεις μετά από όλα τα παραπάνω βήματα ότι το φιλικό σου πρόσωπο έδειξε αδιαφορία και συνεχίζει με το κουτσομπολιό, δεν χρειάζεται να σκεφτείς περισσότερο πριν αποφασίσεις να διακόψεις την σχέση αυτή. Μην προσπαθήσεις να πάρεις το πρόσωπο αυτό με το μέρος σου με σκοπό να το πείσεις να σταματήσει να διαδίδει πράγματα για σένα. Μια τέτοια σχέση είναι καθαρά τοξική και δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει.

Μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις πόσο σε πλήγωσε η ιστορία αυτή και πόσο κλονίστηκε η σχέση σου με τον φίλο ή την φίλη σου Είναι λοιπόν εντελώς δική σου απόφαση αν θα συνεχίσεις ή θα διακόψεις. Ότι και αν αποφασίσεις όμως να το κάνεις με τους δικούς σου όρους.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα